Για όσους εξακολουθούν να επιμένουν στην αλήθεια
Το blog και ο διαχειριστής του σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων.

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Ψηλά το κεφάλι, Έλληνες! Η ζωή τραβάει την ανηφόρα.

Ζω στη Βρετανία και διδάσκω Κλασσικό Πολιτισμό. Οι μαθητές μου διδάσκονται ότι το κράτος της αρχαίας Μακεδονίας ήταν Ελληνικό, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και ότι τα Σλαβικά φύλα εγκαταστάθηκαν σε ένα μέρος της περιοχής της αρχαίας Μακεδονίας αιώνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Αυτή η γνώση βασίζεται σε ευρήματα, επιστημονικές μελέτες και τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας. Και όμως, λόγω κάκιστων πολιτικών χειρισμών των Ελληνικών κυβερνήσεων επί δεκαετίες, φτάσαμε στο σημείο να σκεφτόμαστε να παραχωρήσουμε το δικαίωμα του ονόματος στους Σκοπιανούς.

Είμαι γέννημα-θρέμα Θεσσαλονικιά. Θυμάμαι μια χρονιά πριν από σαράντα χρόνια περάσαμε τις διακοπές μας στην Πλάκα Λιτοχώρου. Εκεί συνάντησα παιδιά από την τότε Γιουγκοσλαβία που έκαναν κι αυτά διακοπές εκεί και έλεγαν ότι ήταν από 'Μακεντόντσκα'. Εγώ τότε ρώτησα τη μαμά μου γιατί αυτά τα παιδιά έλεγαν ότι είναι από τη Μακεδονία, αφού εμείς είμαστε η Μακεδονία. Η καημένη η μαμά μου δεν ήξερε τι να μου απαντήσει. Πάνε λοιπόν πολλές δεκαετίες που οι άνθρωποι της περιοχής των Σκοπίων αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Γιατί οι πολιτικοί της Ελλάδας άφησαν αυτό το θέμα να εκκρεμεί τόσα χρόνια και φτάσαμε σήμερα στο σημείο όλος ο πλανήτης να τους ονομάζει σκέτο Μακεδονία και εμείς να αντιμετωπιζόμαστε ως ιδιότροποι; Δηλαδή είναι σαν οι Σκοπιανοί να απέκτησαν δικαιώματα χρησικτησίας του όρου Μακεδονία επειδή κανείς δεν τους ξεκαθάρισε εδώ και πολλές δεκαετίες ότι δεν είναι Μακεδόνες. Πώς να πείσεις τώρα αυτές τις γενιές Σκοπιανών που διδάχτηκαν στα σχολεία τους ότι οι πρόγονοί τους ήταν οι αρχαίοι Μακεδόνες ότι κάνουν λάθος;

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μία πληθωρική προσωπικότητα. Δεν συμφωνώ με ό,τι έχει κάνει. Σήμερα όμως, όταν αυτό το παλικάρι ετών ενενήντα δύο μπήκε μπροστά και άνοιξε με την ομιλία του τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, έκλαψα με την ψυχή μου.

Αν όχι για κάτι άλλο, ο Μίκης Θεοδωράκης θα περάσει στην ιστορία σαν ένας (επώνυμος) Έλληνας με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής του ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και τους συμπατριώτες του. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι στις εκλογές του '74, μόλις έπεσε η χούντα των συνταγματαρχών, ο Μίκης είχε δηλώσει το περίφημο 'ή Καραμανλής, ή τανκς', δίνοντας έτσι γραμμή στον απλό κόσμο να στηρίξει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να αποκτήσει η Ελλάδα κανονικότητα. Το να πριμοδοτεί ένας αριστερός μια δεξιά κυβέρνηση, εκείνη την εποχή, ήταν μία πράξη που μόνο μία στιβαρή προσωπικότητα μπορούσε να τολμήσει. Σε ώρες εθνικής κρίσης, ο Μίκης θεωρεί χρέος του να βοηθήσει τους συμπατριώτες του να κάνουν το σωστό για τη χώρα, πέρα από κόμματα και πολιτικά συμφέροντα.

Τώρα λοιπόν, σε καιρούς αριστερόστροφου φασισμού, όπως χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Μίκης αισθάνθηκε την ανάγκη να λειτουργήσει πάλι σαν πυξίδα και να δείξει στο μέσο Έλληνα το καλό της πατρίδας. Με τον τρόπο του μας προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας που μας κυβερνά θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη, γιατί αισθάνεται ότι χάνει έδαφος. Προειδοποίησε τους κυβερνώντες να μην τολμήσουν να 'πουλήσουν' το όνομα της Μακεδονίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του λαού γιατί θα έχουν κακά ξεμπερδέματα. Πράγματι, ο (τόσο αμφισβητούμενος) όγκος του συλλαλητηρίου δείχνει ότι αν  ο κ. Τσίπρας και 'οι απ' έξω' τολμήσουν να αψηφήσουν τη βούληση των Ελλήνων πολιτών, πιθανότατα θα προκαλέσουν μια λαϊκή αντίδραση με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Άφησα τη χώρα μου πριν από τρία χρόνια και ήρθα, σε προχωρημένη ηλικία, σαν οικονομικός μετανάστης στη Βρετανία γιατί στην Ελλάδα δεν είχα πια δουλειά και, ταυτόχρονα, είχα βαρεθεί να ζω την παρακμιακή καθημερινότητα μιας διεφθαρμένης και πεισματικά αρνούμενης να αλλάξει κοινωνίας. Όσοι δεν έφυγαν, προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα σύστημα που δεν δείχνει να παίρνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος που θα μπορούσε να περάσει όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί χωρίς να 'ανοίξει' ρουθούνι. Ενδεχομένως οι 'απ' έξω' να θεώρησαν ότι αυτή είναι μια καλή συγκυρία, τώρα που η Ελλάδα είναι 'με κατεβασμένα παντελόνια' οικονομικά, να τελειώνουν και με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν θα περάσει γιατί αγγίζει άλλες πτυχές της κοινωνίας, που είναι πάνω από το οικονομικό συμφέρον. Τα θέματα εδαφικής κυριαρχίας και εθνικής ταυτότητας φαίνονται να είναι συνυφασμένα με τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου και ενεργοποιούν αντανακλαστικά που δεν πρέπει να υποτιμούνται.

Σήμερα ο Μίκης και οι συμπατριώτες μου που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα έδειξαν ότι υπάρχει μια Ελλάδα πολύ πιο 'μεγάλη' από τα μεγέθη των πολιτικών που την διοικούν και που σκέφτονται να την διοικήσουν. Μια Ελλάδα, που εκτός από την τσέπη της, αγαπά και την Ελλάδα. Ο λόγος του Μίκη σήμερα ήταν ένας λόγος τόσο πολιτικός όσο και του Περικλή στην αρχαία Αθήνα. Μας κάλεσε να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της χώρας και της εθνικής μας ταυτότητας. Μας κάλεσε να δείξουμε γενναιότητα γιατί το πιο παχύ σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει. Μας ζήτησε να στηρίξουμε την πατρίδα και να μην ενδιαφερόμαστε μόνο για το προσωπικό μας συμφέρον γιατί χωρίς πατρίδα είμαστε χαμένοι. Από τον Επιτάφιο του Περικλή: '...αυτή είναι μία ιδιαιτερότητά μας: δεν λέμε ότι ο άνδρας που δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική είναι ένας άνδρας που κοιτάει τη δουλειά του. Λέμε ότι αυτός ο άνδρας δεν έχει καμιά δουλειά εδώ' (Θουκυδίδης, 2.40).

Μίκη, σε ευχαριστώ που κρατάς ψηλά τη σημαία και δείχνεις σε όλους μας ότι πατριωτισμός δεν σημαίνει φανατισμός και εθνικιστικές φανφάρες. Σημαίνει αντιλαμβάνομαι την κατάσταση, παραδέχομαι τα λάθη μου και προσπαθώ να τα διορθώσω πριν αυτοκαταστραφώ. Σήμερα πέρασες το κατώφλι της ιστορίας.

Ψηλά το κεφάλι, Έλληνες! Η ζωή τραβάει την ανηφόρα.
Λ.Κ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την ιστορία να θυμήσουμε ότι στο αντίστοιχο συλλαλητήριο του 1992, ο τότε δήμαρχος Τρύφωνας Γκότσης είχε πάει επικεφαλής μεγάλης ομάδας κληρικών και πολιτών.
Είναι κρίμα να διεκδικούμε τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της νεότερης Ελλάδας και ενώ θα έπρεπε να είμαστε πρώτοι σε οτιδήποτε εθνικό είμαστε έρμαια των εξαρτήσεων και προσωπικών μικροσυμφερόντων...
Τόσο πολύ μεγάλη εξάρτηση από τους υπουργούς της κυβέρνησης της Αριστεράς που ξεπουλά τα εθνικά δίκαια και ωθεί τους Έλληνες στον διχασμό...;;;

Ανώνυμος είπε...

Τελικα υπαρχει ελπιδα στην χωρα.Ο κ.Αντ/χης ξεκινησε το εργο στην εκβολη του ρεματος της Σκοτεινης οπως εχει δεσμευτει.

Ανώνυμος είπε...

ο Μήτσος στις μόνες συγκεντρώσεις που πηγαίνει ίναι σε πίτες και σε χορούς. Στους χορούς δείχνει τις χορευτικές του ικανότητες με ειδικότητα στο καλαματιανό που έχει στροφή με κολοτουμπα

Ανώνυμος είπε...

Οταν τα μικροσυμφεροντα του νησιου τα βαζουν πανω απο τα εθνικα ζητηματα της χωρας μας εκει καταλαβαινεις την ποιοτητα των ανθρωπων οταν επρεπε να ξεσηκωσεις το νησι να καλεσεις το κοσμο να σταθει απεναντι σε ακομη μια αδικια της ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ εσυ κοιτας να βγαινεις στα τοπικα μεσα να κομπαζεις για τα "εργα σου"ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΝΑ ΠΩ ΧΑΛΑΛΙ"ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΥ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΕΡΙΑ!!Εμεις ειμασταν εκει χωρις φωτο χωρις ταμπελες οπως ειδα στο fb απο γνωστα προσωπα.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ?ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ.ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ΟΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ 4 ΛΑΜΠΕΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΕΧΘΕΣ ΠΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Η Κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ.

Ανώνυμος είπε...

11.30 πας να συγκρίνεις τον Μούρτζη με τον Γκότση σκάλες ανώτερος ο γκότσης από τον Μούρτζη

Ανώνυμος είπε...

σκαλες για το υπογειο και οι δυο.