Για όσους εξακολουθούν να επιμένουν στην αλήθεια
Το blog και ο διαχειριστής του σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων.

Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

Σχόλια ανωνύμου για υπαλλήλους καθαριότητας του δήμου Αίγινας στάθηκαν αφορμή για μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη με τον προϊστάμενο καθαριότητας και πρόεδρο Συλλόγου Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αίγινας κ Δημήτρη Δημητρόπουλο.
Αιακός.  Ποιες είναι οι συνθήκες  στην καθαριότητα του δήμου Αίγινας σήμερα?
ΔΔ. Οι συνθήκες  δεν είναι ιδανικές.
Αιακός. Τι φταίει?
ΔΔ. Φταίει ότι το εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Υπάρχει  μια ιδιαιτερότητα στην Αίγινα. Ο πληθυσμός αυξομειώνεται  και το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται. Η καθαριότητα του δήμου είναι δομημένη για να καλύψει 13.000 με 25.000 κατοίκους. Όταν το καλοκαίρι ο πληθυσμός ανεβαίνει στους 60.000 υπάρχει πρόβλημα. Οι υπηρεσίες του δήμου με 107 μονίμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες με αποτέλεσμα ένας υπάλληλος να έχει δύο και τρεις αρμοδιότητες ταυτόχρονα.
Αιακός. Τι προσωπικό αναλογεί στην καθαριότητα?
ΔΔ. Στην καθαριότητα το προσωπικό είναι λίγο. Δέκα οδηγοί  (μόνιμοι και αορίστου) καλύπτουν  τις γραμμές των απορριμματοφόρων, το λεωφορείο και τις τρεις νταλίκες που πάνε τα σκουπίδια στον Πειραιά. Αυτούς τους πλαισιώνουν οκτώ εργάτες συνοδοί. Ένας υπάλληλος χειρίζεται την πρέσα και ένας είναι επιφορτισμένος με το γραφείο κίνησης.  Στα απορριμματοφόρα  απασχολούνται και έξη παρατασιούχοι (τέσσερις εργάτες και δύο οδηγοί). Υπάρχουν και πέντε οδοκαθαριστές που καλύπτουν τις ανάγκες όλου του νησιού.
Αιακός. Με 31 ενεργά μέλη καλύπτονται οι ανάγκες?
ΔΔ. Όχι. Με φιλότιμες προσπάθειες όλων των υπαλλήλων κρατάμε την καθαριότητα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Πρέπει να τονίσουμε ότι η καθαριότητα δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο. Για μας δεν υπάρχουν αργίες. Με το ζόρι βγαίνουν οι βάρδιες  και οι άδειες με τεράστια δυσκολία.
Αιακός. Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός?
ΔΔ. Δυστυχώς η υπηρεσία καθαριότητας έχει ανάγκη ανανέωσης του στόλου της. Μέχρι να γίνει αυτό είναι απαραίτητη μια πολύ καλή επισκευή και τακτική συντήρηση των οχημάτων. Ήδη δύο οχήματα έχουν πάει για επισκευή.
Αιακός. Πόσα απορριμματοφόρα υπάρχουν?
ΔΔ. Δύο  απορριμματοφόρα πρέσες (η μία έχει πάει για επισκευή), δύο απορριμματοφόρα μύλοι (το ένα έχει πάει για επισκευή) μια μικρή πρέσα πόλης, ένα απορριμματοφόρο πρέσα έχει παραχωρήσει ο δήμος Νέας Ιωνίας κατόπιν ενεργειών του δημάρχου.
Αιακός. Το 2006 αγοράστηκαν πέντε καινούργια απορριμματοφόρα,( δύο μύλοι και τρεις πρέσες). Ποια η τύχη τους?
ΔΔ. Είναι αυτά που είχε αγοράσει ο Μούρτζης στην προηγούμενη θητεία του. Αυτά έχουμε. Δεν έχει γίνει ανανέωση του στόλου από το 2006 και δεν συντηρήθηκαν σωστά με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται τεράστια προσπάθεια του δημάρχου  και του αντιδημάρχου καθαριότητας ώστε να επανέλθουν τα οχήματα σε σωστή λειτουργία για το καλοκαίρι του 2018.
Αιακός. Η  πρέσα συμπίεσης των σκουπιδιών που προμηθεύτηκε ο δήμος επί Κουκούλη λειτουργεί?
ΔΔ. Όχι λόγω βλάβης. Αλλά το σύστημα συμπίεσης σκουπιδιών που διαθέτει δεν είναι ικανό να συμπιέσει σωστά τα σκουπίδια για να αυξηθεί το τονάζ και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων στον Πειραιά.
Αιακός. Τι γίνεται με τα ογκώδη και τα κλαδέματα?
ΔΔ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα κλαδέματα και τα ογκώδη ανατρέπουν όλο τον προγραμματισμό καθαριότητας. Δυστυχώς κάποιοι κάτοικοι του νησιού πετάνε τα κλαδέματα και τα ογκώδη δίπλα στους κάδους ενάντια στον κανονισμό καθαριότητας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάος.  Μπορούν να πάρουν τον δήμο στο 2297320063 ή στο 2297025753 και να κανονίσουν την μεταφορά των ογκωδών στο ΧΥΤΑ έναντι μικρού τιμήματος.
Αιακός. Ποιοι τα πετάνε?
ΔΔ. Αλλοδαποί, ημεδαποί και κάποιοι κακοί επαγγελματίες που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα απορριμματοφόρα στο δρομολόγιο τους δεν μπορούν να συλλέξουν τα ογκώδη. Χρειάζεται ειδικό δρομολόγιο με φορτηγό και φορτοτάκι.
Αιακός. Τι γίνεται με την ανακύκλωση?
ΔΔ. Έχει μπει το όχημα ανακύκλωσης σε σειρά προτεραιότητας για να επισκευαστεί και να γίνει επανεκκίνηση της αποκομιδής ανακυκλώσιμων.
Αιακός. Κλείνοντας , τι έχετε να πείτε για τους συνεργάτες σας στην υπηρεσία καθαριότητας?
ΔΔ. Οι υπάλληλοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και δίνουν καθημερινό αγώνα για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η υπηρεσία αυτή είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο. Βλάβες μηχανημάτων και απρόβλεπτες καταστάσεις μπορεί να μας φέρνουν πίσω. Ζητάμε από τον κόσμο να στέκεται δίπλα μας, να μας βοηθάει στον αγώνα που κάνουμε. Δηλαδή, ρίχνοντας τα σκουπίδια μέσα στους κάδους  και ειδοποιώντας την υπηρεσία καθαριότητας για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων συμβάλλει στο να κρατήσουμε το νησί μας καθαρό.

Αιακός. Κύριε Δημητρόπουλε σας ευχαριστώ.