Για όσους εξακολουθούν να επιμένουν στην αλήθεια
Το blog και ο διαχειριστής του σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων.

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ή ΚΕΝΤΡΟ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑΣ

Οι γείτονές μας στην Αθήνα μας χάρισαν ένα σκυλάκι, την Μπέλα. Την φέραμε στην Αίγινα για τις διακοπές του Πάσχα. Την είδε η γερόντισσα Μακρίνα και την υιοθέτησε. Επιστρέφοντας το καλοκαίρι πήγα στο κτήμα της γερόντισσας να δω την Μπέλα. Ξαπλωμένη κάτω από μία φυστικιά απολάμβανε την φροντίδα της γερόντισσας.  ¨Κοπρόσκυλο¨μας βγήκε , μου είπε η γερόντισσα. Όλο τρώει και κοιμάται.
Ξαναβρέθηκα στο κτήμα της γερόντισσας  στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας  14 χρόνια αργότερα το 1986 ως υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με την ΝΔ.  Η γερόντισσα Μακρίνα θεώρησε  ότι  θα ήταν φρόνιμο να προσφέρει το κτήμα της προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου που έζησε παρά στην φροντίδα κάποιου «κοπρόσκυλου» Άλλωστε η Μπέλα είχε αφήσει προ πολλού τον μάταιο τούτο κόσμο.
Γεμάτο κόσμο την ημέρα εκείνη το κέντρο υγείας. Όλο το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί πρωτοστατούντος του νομάρχη Ανδρέα Φούρα. Άλλωστε, για να γίνει το έργο είχαν ενεργήσει ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Γιαννούλης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταύρος Καλαμάκης, ο νομάρχης Ανδρέας Φούρας  και ο υπουργός Γιώργος Γεννηματάς. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τα ΜΟΠ (Μεσογειακά προγράμματα) και κατασκευάστηκε από την εταιρεία του Φλαμπουράρη. Η ΝΔ απουσίαζε. Ο τότε δήμαρχος Γιώργος Τζίτζης είχε την ημέρα εκείνη οργανώσει εκδρομή στην Ύδρα όπου τον ακολούθησαν 500 άτομα.
Σε αυτό το κλίμα ήμουν υποψήφιος. Μια ωραία ατμόσφαιρα καχυποψίας , πολιτικής αντιπαράθεσης, μίσους και το κυριότερο, «χάσμα επικοινωνίας». Η άποψη του άλλου ήταν λάθος και αν τολμούσες να την συζητήσεις, ήσουν με τους άλλους.
Από την «σύλληψή του ως ιδέα» το Κέντρο Υγείας έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης. Αρχικά εντός του ΠΑΣΟΚ  και μετά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.  Η ενδο Πασοκική διένεξη είχε σχέση με την θέση του . Ο Πρωτονοτάριος παραχωρούσε τμήμα γης  στην θέση Μπαρού στο Μεσαγρό  (με αντάλλαγμα την νομιμοποίησης όλης της έκτασης), και  άλλοι το ήθελαν εντός Αιγίνης. Υπερίσχυσαν οι δεύτεροι . Η γερόντισσα Μακρίνα δώρισε το κτήμα της στον Δήμο Αίγινας και αυτός με την σειρά του το παρεχώρησε στο Υπουργείο Υγείας.
Πέραν του αρχικού σκοπού, υπήρχε η προοπτική να φτιαχτούν και κάποια δωμάτια, και στο κέντρο υγείας να περιέλθει μέρος της δραστηριότητας του νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος το οποίο θα λειτουργούσε περισσότερο ως γηροκομείο.  Άλλωστε το νοσοκομείο λειτουργούσε ελλειμματικά .Το 2002 με παρέμβαση του τότε διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου διαγράφηκε χρέος 70.000.000 δραχμών .Παρά τον μηδενισμό του χρέους τα οικονομικά προβλήματα παρέμειναν.
Επιπλέον υπήρχε πρόβλεψη για ελικοδρόμιο σε παραπλήσιο οικόπεδο του κέντρου υγείας που ανήκει στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Σχετικά με το ελικοδρόμιο αυτό καμία ενέργεια δεν προωθήθηκε
Θεωρώ ότι η ύπαρξη σωστών υποδομών υγείας στο νησί  είναι απαραίτητες τόσο για εμάς τους κατοίκους του, όσο για τους επισκέπτες αλλά ακόμα περισσότερο για την προώθηση της Αίγινας ως τουριστικό προορισμό.  Κανένα τουριστικό γραφείο δεν θα έστελνε τους πελάτες του σε ένα νησί όπου αν τους συνέβαινε κάτι θα πέθαιναν στον δρόμο. Κανένας Έλληνας παραθεριστής δεν θα έρθει όταν ξέρει ότι η τύχη του εξαρτάται στο αν έχει βενζίνη το ασθενοφόρο ή αν έχει βάρδια ο οδηγός.
Καταλαβαίνει κανείς ότι οι προϋποθέσεις  υπήρχαν και οι ευκαιρίες δόθηκαν.
Όμως η ευκαιρία χάθηκε. Το Κέντρο Υγείας έγινε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ. Το νοσοκομείο ήταν και παρέμεινε «πάση θυσία» προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας.
Και τα δύο λειτουργούσαν κυρίως ως εφαλτήριο ψηφοθηρίας.  Αρκεί κανείς να ανατρέξει στους επιτυχόντες δημοτικούς συμβούλους της τελευταίας τριακονταετίας και θα καταλάβει τον μεγάλο βαθμό επιρροής του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, το στοίχημα της υγείας χάθηκε γιατί οι άνθρωποι (πλην ολίγων εξαιρέσεων) που διορίστηκαν στο Κέντρο Υγείας αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί να δουν την τοποθέτηση τους εκεί ως ευκαιρία προσφοράς  και να προωθήσουν την αναβάθμιση του κέντρου υγείας,  αναπαύθηκαν μετατρέποντας την ευκαιρία σε αργομισθία και προώθηση της αυτοπροβολής τους μέσω ψηφοθηρίας. Αντί να προσφέρουν στον τόπο τους , προτίμησαν να προσφέρουν στον εαυτό τους.

Η τραγική σημερινή κατάσταση της υγείας στην Αίγινα, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ήταν αναμενόμενη. Ήρθε η ώρα οι στρουθοκαμηλίζοντες να βγάλουν το κεφάλι από την τρύπα και να αντικρίσουν τα κατορθώματά τους.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο διοικητής του ΙΚΑ έκανε διαγραφή χρεών του νοσοκομείου? Αφου λες ότι το ΠΑΣΟΚ στήριζε το κέντρο υγείας και η νέα δημοκρατία το νοσοκομείο. Πώς έγινε ο πασοκος διοικητής να διαγράψει τα χρέη 70.000.000 του νοσοκομείου?

Ανώνυμος είπε...

10,15 Σε λυπήθηκε φτωχέ μου. Μήπως ήθελες να τα διπλασιάσει.Μήπως προτιμούσες να κλείσει το νοσοκομείο. Μήπως τελικά σε πειράζει η αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

10.22 εννοούσα ότι το ΠΑΣΟΚ βοήθησε και το νοσοκομείο και καλα εκανε βέβαια... αλλα μη παραποιούμε την αλήθεια ότι ταχα το ΠΑΣΟΚ στήριξε μονο το κέντρο υγείας..

Ανώνυμος είπε...

Ακράτητε ακράτητε
σε φωνάζει ο λαός σου
κλογές έρχονται και πενηντάρικα χρειάζεται

Μπαίνεις βγαίνεις και κερνάς
τα λεφτά σου τα σκορπάς
θες να περνάς για χουβαρντάς
αλλα σε λένε και κλεφτοκοτά

Ακράτητε ακράτητε
ολες οι ξανθές σε αγαπούνε
και τη Χιονάτη για χάρη σου μισούνε

Φίλους δεν έχεις κολλητούς
μα τους άσσους τους κρυφούς
γαλοπούλες και φακέλους
κωλομπίνες και φασίνες

Στο κυρ Αλέκο κάνεις χάρες
μα θα σου ‘ρθουνε αντάρες

Έχεις συμφέροντα μεγάλα
είναι μεγάλη η κουτάλα

Όλο λες μεγάλα λόγια
μα θα σε βρουνε στα μπλόκια

Κ Μ24 είπε...

Στον εισαγγελέα ολοι τους μετα το χθεσινό.
Να σας δω μετα .

Ανώνυμος είπε...

Ο Εισαγγελέας ασχολείται, με την ΤΖΕΝΗ την ωραία.Σιγά μην χαλάσει το πρόγραμμα του.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ποιος στήριξε στην Αίγινα το Κέντρο Υγείας όταν το φτιάχνανε; Απειλές, εκδρομές στα εγκαίνια, κατάρες, κοροϊδίες κ.α. όταν το έφτιαξαν. Ακόμα το πολεμάνε, και όλοι από εκεί περνάνε για ό,τι χρειαστούν. Άλλο αν πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα και πιο ευσυνείδητα. Αν έμενε το ζήτημα στους Αιγινήτες, ούτε κέντρο υγείας δεν θα είχαμε. Και για να μην ξεχνιόμαστε, από τότε που φτιάχτηκε το κ.υ. θα είχε λυθεί το θέμα του ελικοδρομίου, αλλά ούτε αυτό θέλανε. Και ακόμα να γίνει.

Ό,τι καλό γίνεται στην Αίγινα με το ζόρι γίνεται. 'Έπρεπε να μας αφήναν στη μοίρα μας: ακόμη στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας θα ήμασταν.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Φίλλιπος ήρθε στο ΚΥ για τους ψήφους, θα τρελαθούμε τώρα....

Ανώνυμος είπε...

Σώπα καλε.. ποιος υπολογίζει τους ψήφους? Για να βοηθήσει τους συμπολίτες του ήρθε. Δεν τον έχετε δει με τι προθυμία εξυπηρετεί τον κόσμο? Όλη την ωρα στον υπολογιστή ή θα βλέπει βιντεάκια ή θα προσπαθεί να καταφέρει κανέναν να παει μαζι του στις εκλογές. Άξιος ο μισθός του. Και όχι τίποτε άλλο το είχαν πολεμήσει λυσσαλέα το κέντρο υγείας και σταματώ εδώ... και αν χρειαστεί θα επανέλθω γιατι ο ΚΟΜΠΟΣ έφτασε στο χτένι.

Ανώνυμος είπε...

11.29εσυ που τα γραφεις αυτα εχεις παει το τελευταιο διαστημα εκει;πηγαμε και μας στειλανε να παρουμε ενεσιμα γιατι δεν ειχαν!Λαμπρου Μαργαριτα.

Ανώνυμος είπε...

Μαργαρίτα αυτό συμβαίνει γιατί εμείς οι ίδιοι το πολεμήσαμε και το πολεμάμε. Αυτό είπα στο σχόλιό μου, ότι έχουμε το κ.υ. που μας αξίζει και καλά να πάθουμε. Δεν είπα ότι λειτουργεί καλά. Δεν μπορεί να το πολεμάνε όλοι και μετά να φωνάζουν γιατί δεν λειτουργεί.

Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, και όσοι δουλεύουν εκεί, και η κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι έχουμε πάει εκεί και ναι, έχει τα χάλια του. Τι κάναμε για αυτό; Ποια είναι η λύση κατά τη γνώμη σου 8:52; Να το κλείσουμε τελείως μήπως; Λέω τώρα. Γιατί το σωστό είναι να κοιτάξουμε να γίνει όπως πρέπει και όχι να κλείσει τελείως.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ τα ένσημά μου τα κολλάω και θέλω δημόσια υγεία στον τόπο μου για μένα και τους δικούς μου. Καλοί είναι και οι ιδιώτες γιατροί, αλλά δεν μπορούν όλοι να πληρώνουν.

Αν δεν φτιάχνεται να μάθουμε επιτέλους γιατί.

Ο 11:29 δεν είπε κάποιο ψέμα πάντως. Ούτε κι εσύ. Αλήθειες είναι όλα. Ντροπή σε όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν κάποιοι που ευτυχως κανουν ευσυνειδητά τη δουλειά τους στο κέντρο υγείας.Και κάποιοι πολιτες που έχουν αναγκη τη δημόσια υγεία και εξυπηρετουνται έστω σε αυτό το υποτυπώδες κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας που δεν είναι νοσηλευτικο ίδρυμα παντως.Το ζήτημα είναι να λειτουργήσει σωστά.Μπορει να γινει αυτό;