Για όσους εξακολουθούν να επιμένουν στην αλήθεια
Το blog και ο διαχειριστής του σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων.

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ BREXIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Για να σχηματίσουμε μια εικόνα από τις  επιπτώσεις του Brexit για την  ΕΕ,ανατρέξαμε σε δηλώσεις του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Sir John Major.
Με την αποχώρηση της Βρετανίας , η ΕΕ χάνει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία η οποία είναι και η καλύτερη σε επιδόσεις οικονομία.
Η ΕΕ χάνει μία από τις δύο χώρες (η άλλη είναι η Γαλλία) με πυρηνικές  και συμβατικές δυνατότητες.
Από πλευράς εξωτερικής πολιτικής με την απώλεια της Βρετανίας η ΕΕ χάνει την χώρα με την μεγαλύτερη και βαθύτερη ακτίνα δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον, διαταράσσεται η θεσμική ισορροπία μέσα στην ΕΕ. Χωρίς την Βρετανία δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του προστατευτισμού των αγορών με πιθανές δυσάρεστες συνέπειες για την Ευρώπη.
Η Βρετανία σε πολλές περιπτώσεις, σε πολλά θέματα ήταν μόνη αλλά υπήρχαν πολλές μικρές χώρες μέλη που ήθελαν την Βρετανία να είναι ο "δύσκολος άνθρωπος". Οι ίδιες μικρές χώρες δεν ήθελαν να πάρουν θέση διότι εισέπρατταν από την ΕΕ περισσότερα από αυτά που συνεισέφεραν και κατά συνέπεια δεν ήθελαν να χάσουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μας πλησίαζαν οι μικρές χώρες για να μας πουν ότι συμφωνούσαν μαζί μας χωρίς όμως να παίρνουν επίσημη θέση.
Η Βρετανία υπήρξε το αντιστάθμισμα απέναντι στο Γαλο Γερμανικό κολοσσό και ήταν η χώρα που αντιμετώπιζε τις δυσκολίες που δημιουργούνταν από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία).
Θα ήθελα να υπερτονίσω τον πραγματισμό που έφερε η Βρετανία στην ΕΕ καθώς και την συνεισφορά με  τα ερωτήματα που έθεσε.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν στον κόσμο τρία μεγάλα οικονομικά κέντρα. Η Αμερική, η Κίνα και η Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πέσει χάνοντας την δεύτερη μεγαλύτερη  οικονομία της και θα έχει χαμηλή ή μηδενική ανάπτυξη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: