Για όσους εξακολουθούν να επιμένουν στην αλήθεια
Το blog και ο διαχειριστής του σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων.

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

ΝΕΡΟ . Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ?

"Επειδή τίθενται λόγοι δημοσίου συμφέροντος που καθιστούν αναγκαία την υπογραφή νέας σύμβασης με απευθείας ανάθεση. Οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνίστανται στην αποστέρηση επί μακρόν του υπέρτατου αγαθού του νερού και την διακινδύνευση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών της πόλης της Αίγινας, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του Κορωνοιού COVID 19, για την στήριξη της κοινωνίας, το νερό είναι απαραίτητο για την προσωπική αλλά και δημόσια απολύμανση και ψεκασμούς".
 Τάδε έφη ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και καταγράφονται στην απόφαση 64/2020  της 10ης τακτικής συνεδρίασης στις 12-05-2020, με θέμα
"Λήψη απόφασης για απευθείας ανάθεση για την Μεταφορά πόσιμου νερού στη Νήσο Αίγινα, ύστερα από ΆΓΟΝΟ ηλεκτρονικό διαγωνισμό μέσω πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ με συστημικό αριθμό 90341 από 06-04-2020".
Από το ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας του νερού για την Αίγινα.
Προβληματίζει το γεγονός ότι ενώ γνωρίζουν και γνώριζαν τα προβλήματα ΔΕΝ έκαναν τίποτα για να τα επιλύσουν.
Το θέμα της σύμβασης για την μεταφορά νερού έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Οι δημοπρασίες βγήκαν άγονες καθώς οι υδρομεταφορείς διαφωνούσαν με τους όρους αλλά και με την τιμή μεταφοράς νερού ιδιαίτερα εν όψη του υποθαλάσσιου αγωγού.
Δεν είναι τυχαία η απόφαση του ενός εκ των δύο που αποφάσισε να παροπλίσει τα πλοία του και να μην συμμετάσχει σε διαγωνισμό μεταφοράς νερού στην Αίγινα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο εναπομείνας υδρομεταφορέας με επιστολή του προς τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο στις 4 Μαΐου 2020, εξέθεσε τους όρους βάσει των οποίων μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών θα ήταν βιώσιμη με βάση τα νέα δεδομένα.Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία ήταν η τιμή ανά μεταφερόμενο κυβικό νερού να ανέρχεται σε 2,30 ευρώ πλέον ΦΠΑ έναντι της τιμής που προβλέπει η μελέτη που είναι 1,91 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Μόνο που η προαναφερόμενη απόφαση 64/2020 της 12-5-2020  αναφέρει απευθείας ανάθεση προς 1,91 ευρώ  που είναι η τιμή της εγκεκριμένης μελέτης.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, σήμερα έληξε η ημερομηνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες σήμερα έγιναν εργασίες υπό την εποπτεία του δήμου στην περιοχή της Κυψέλης για την ενεργοποίηση γεωτρήσεων.
Είναι προφανές πως κάτι σοβαρό συμβαίνει με το νερό Μπροστά στο τετελεσμένο που δημιούργησε, η δημοτική αρχή ρίχνει και το τελευταίο πηγάδι και είναι διατεθειμένη να θέσει σε λειτουργία και την τελευταία γεώτρηση ώστε να τροφοδοτήσει το δίκτυο με νερό.  Μόνο που εν όψει της θερινής περιόδου το νερό των γεωτρήσεων θα επαρκεί μόνο για 12 ώρες στην καλύτερη περίπτωση.
Διερευνήσαμε την πιθανότητα χρησιμοποίησης των δύο γεωτρήσεων στις οποίες φημολογείται ότι έγιναν εργασίες σήμερα στην Κυψέλη.
Η πρώτη που βρίσκεται στο γεφύρι της Κυψέλης είχε παραχωρηθεί στην κοινότητα Κυψέλης το 1990 από τον τότε αντιπρόεδρο Βαγγελάκο Μαρίνη. Λίγους μήνες μετά την λειτουργία της κρίθηκε ακατάλληλη και την σταμάτησαν. Λόγω της έντονης οσμής που είχε το νερό αλλά κυρίως επειδή παρουσιάστηκαν κρούσματα δερματοπάθειας σε κατοίκους της περιοχής,κλήθηκε το υγειονομείο και  έγινε χημική και μικροβιολογική εξέταση στο νερό και κρίθηκε ακατάλληλο . Επί δημαρχίας Κουκούλη, κάποια εταιρεία εξέτασε την πιθανότητα αξιοποίησης του νερού. Το δείγμα που εξετάστηκε έδειξε ότι το νερό κατά 95% ήταν άχρηστο.
Η δεύτερη γεώτρηση ανήκει σε ιδιοκτήτες για την αξιοποίηση της οποίας πρέπει να συναινέσουν οι κληρονόμοι. Είχε σταματήσει λόγω μικρής δυνατότητας άντλησης νερού.
Παρατηρήσεις.
Την απόλυτη ευθύνη για την σημερινή τραγική κατάσταση φέρει η δημοτική αρχή.
Γνώριζε το πρόβλημα και είχε στην διάθεσή της όλο τον απαιτούμενο χρόνο να δρομολογήσει τον διεθνή διαγωνισμό ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή. Δεν το έπραξε.
Άφησε τον χρόνο να κυλήσει και την ύστατη στιγμή αναζητά λύσεις απελπισίας.
Έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύουν ακόμα και το τελευταίο πηγάδι ακόμα και την πλέον επικίνδυνη γεώτρηση προκειμένου να υπάρχει νερό.
Η παράγραφος ΙΙΙ της προαναφερόμενης απόφασης ρητά αναφέρει ότι η δαπάνη μεταφοράς  "αφορά την μεταφορά πόσιμου νερού".
Όμως οι σημερινές εργασίες έγιναν σε γεώτρηση η οποία δίνει δηλητήριο. Οι σημερινές εργασίες υποδηλώνουν πρόθεση για αυριανές ενέργειες.
Η Αίγινα πλέον καθίσταται τριτοκοσμική.
Εν κατακλείδι
Η δημοτική αρχή απέδειξε ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί το μείζον θέμα του νερού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία των πολιτών.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, καλούμε τις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν και να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που αναλογούν.
Η σημερινή τραγική κατάσταση είναι αποτέλεσμα της επί δεκαετιών ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι ενασχολούμενοι με τα κοινά της Αίγινας.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ευθύνες βαρύνουν εξίσου τόσο τους αιρετούς οσο και τους πολίτες.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ.Θεοδωρακης το έχει αναλύσει το θέμα σε τέτοιο βαθμό σε σημείο να κατατεθούν εις βάρος του μηνύσεις ακόμη από την εποχή διοίκησης του κ. Κατσικαρη, (εάν θυμάμαι καλά).
Οι ψήφοι που πήρε 150.
Ο δήμαρχος Μουρτζης που έτρεχε αποδεδειγμένα το έργο της σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ, την δεύτερη Κυριακη των δημοτικών εκλογών ήρθε δεύτερος.
Συμπέρασμα:
Η ποιότητα του νερού την οποία πίνουν τα παιδιά μας είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας.

Ανώνυμος είπε...

Ή Περιφέρεια Αττικής που επιβλέπει το έργο της σύνδεσης της Αιγινας με την ΕΥΔΑΠ, μπορεί να μας ενημερώσει για την εξέλιξη του.

Ανώνυμος είπε...

Δουρου θα λετε και θα κλαιτε !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι ρίχνει νερό η γεώτρηση της Κυψέλης που είναι παντελώς ακατάλληλη για την δημόσια υγεία
Πρόεδρε της Κυψέλης πάρε θέση πάνω από όλους και όλα είναι η Κυψέλη το ξέρουμε ότι την αγαπάς μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια κινήσου δεν χρωστάς τίποτα σε κανένα εμεις τον Μηνα ψηφίσαμε

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που όλοι οι δήμοι τρέχουν να πεζοδρομησουν ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να φέρουν ανάπτυξη στους δήμους τους, εμείς στην Αιγινα εχουμε αιρετούς όπου πιστεύουν ότι η διέλευση των μοτοποδηλατων είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις.
Ελπίζω να τολμήσει κανείς από την δημοτική αρχή να το διαψεύσει γιατί υπάρχουν αποδείξεις.
Άλλωστε σε λίγες μέρες θα φανεί το πραγματικό τους πρόσωπο.

Ανώνυμος είπε...

Aiakosrex 21/11/2019
ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΗΛΕΩΣ

Εξ αφορμής της "επέμβασης" του συνεργείου οδοποιίας του δήμου Αίγινας στην κάλυψη των οπών της οδού Πηλέως, αναζητήσαμε του λόγους για οποίους ένας σχετικά ασήμαντος δρόμος μετατράπηκε σε επικίνδυνο ναρκοπέδιο.
Τον Φεβρουάριο 2017 εκπονήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αίγινας, "Μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη της Αίγινας και μελέτη εφαρμογής".
Στόχος της μελέτης ήταν η αντιμετώπιση και επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων καθώς και η διερεύνηση των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη της Αίγινας με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων , την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφορία, την αύξηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας και την βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου.
Οι προτάσεις αφορούσαν
Μονοδρομήσεις δρόμων
Δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας
Βελτιώσεις στην κίνηση και την ασφάλεια πεζών.
"Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριες διαπιστώσεις και τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και οι θέσεις και προτάσεις διατυπώθηκαν μετά από εισήγηση του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων".
Για την επιτυχή και ασφαλή λειτουργία της προτεινόμενης κυκλοφοριακής οργάνωσης απαιτείται (μεταξύ άλλων) και ο "χαρακτηρισμός της οδού Πηλέως σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με ροή κυκλοφορίας ως κάθοδος από Θωμαίδου προς Λ. Δημοκρατίας σε όλο το μήκος της".
Υπήρξαν αντιδράσεις.
Οι κύριες αντιδράσεις (οι οποίες λήφθηκαν υπόψη) προέρχονται από το δημοτικό διαμέρισμα δήμου Αίγινας όπου σύμφωνα με την απόφαση 15/2016 "Για το θέμα της πεζοδρόμησης τμήματος της οδού Πηλέως από την Σπύρου Ρόδη μέχρι την Λεωφόρο Δημοκρατίας, εκφράζει αρνητική γνώμη λόγω του ότι είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων και εξυπηρετεί τα παραπλήσια καταστήματα στον ανεφοδιασμό τους".
Παρατηρήσεις
Λόγω αντιδράσεων η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν υπό καθεστώς παρανομίας. Οι πεζόδρομοι που αναφέρει η μελέτη είναι επισήμως δρόμοι.
Η ευκαιρία που υπήρξε για την τακτοποίηση του θέματος επί προηγούμενης δημοτικής αρχής ναυάγησε καθώς αυτοί που αποτελούν την σημερινή δημοτική αρχή ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα όπως και αυτό της μελέτης για την αντικατάσταση των παράνομων πέργολων.
Διαπιστώσεις
Οι απαρτίζοντες την προηγούμενη και νυν δημοτική αρχή, προτίμησαν την παράβαση καθήκοντος από την επίλυση των προβλημάτων. Η επιλογή ήταν καθαρά δική τους.
Εν κατακλείδι.
Η συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων

Ανώνυμος είπε...

Το Ελληνικό κοινοβούλιο, χθες ψήφισε στον Νόμο για τον Τουρισμό και το άρθρο 65.
Εντός του άρθρου αναφέρει ότι με μία μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών και με απόφαση της ποιότητας ζωής θα μπορεί να πεζοδρομηθει ένας δρόμος.
Μπορεί κάποιος από τους αυτοδιοικητικους του Δήμου Αιγινας να μου πει τον λόγω ύπαρξης της επιτροπής διαβουλευσης και της τοπικής κοινότητας.
Από χθες δυστυχώς δεν έχουν κανένα λόγω ύπαρξης.
Με δημοκρατικές διαδικασίες και με την σιωπή τους καταργήθηκαν.

Ανώνυμος είπε...

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ετοιμάζονται για την επαναλειτουργία τους.
Οι κίτρινες γραμμές που μπήκαν (παράλληλα και καθετα με Λ.Δημοκρατιας) για την ασφαλή διέλευση πεζών είναι εκτός από περιττές (αφού υπάρχει ή κοκκινη εσωτερικη) και επικίνδυνες αφού
1.με την διέλευση πεζών και την ταυτόχρονη παρουσία των καθημένων πελατων, ή επικινδυνότητα της διασποράς θα είναι στον μέγιστο βαθμό.
2.εαν παραμείνει ή κίτρινη εσοχή, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα γίνει χωρίς στάθμευσης.
3. Εάν αφαιρεθει, θα μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα.
4. Εάν δεν αφαιρεθει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τροχαίου.
5. Ή Αστυνομία σίγουρα θα αδυνατεί θα επιβλέπει και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

μετα απο συνομιλια με τον προεδρο της κυψελης μηνα γιαννουλη με διαβεβαιωσε οτι δεν υπαρχει συνδεση με την γεωτρηση της κυψελης.η σωληνα εχει καταργηθει.καθαρισμος τησ δεξαμενης γινεται μονο.αυτα για την αποκατασταση της αληθειας.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που ξέχασε να σας πει ο Μήνας Γιαννούλης πως όντως μπήκε μπροστά η γεώτρηση της καλόγριας, είναι έτοιμη η γεωτρηση που λέει κάποιος φίλος πιο πανω εγω σαν πιο παλιός θυμάμαι την έκλεισαν λόγω ακατάλληλοτητας του νερού, αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως οι συγκεντρώσεις δημάρχου αντιδήμαρχου και Μήνα τις τελευταίες μέρες ήταν συνεχής..

Ανώνυμος είπε...

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγινας στις 4 Μαρτιου 2020 είχε συζητηθεί και το θέμα "Έγκριση κανονισμού παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Αίγινας για το παραλιακό μέτωπο. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος"
Αναζητώ την απόφασή στην διαύγεια.
Κάθε βοηθεια αποδεκτή.

Ανώνυμος είπε...

Αν αγαπούσε την Κυψέλη δεν θα τους άφηνε να μπουν και να παίζουν με την υγεία του κάθε συντοπίτη αλλά βλέπεις πρέπει να τους ξεχρεωσει τα χατίρια σε προσωπικό επίπεδο πρώτον,και δεύτερον το λιμενικό ταμείο και δήμαρχος αυτούς που τον ψήφισαν τους έχει γραμμένους!

Ανώνυμος είπε...

10 59 εάν ισχύει αυτό που γράφεις, τότε δεν τους μένει (στα μέλη των τοπικών κοινοτήτων) τίποτα άλλο παρά ο δρομος της παραίτησης.
Μόνο έτσι θα διασφαλίσουν τον αυτοσεβασμό τους και ότι πραγματικα εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.
Διαφορετικά........

Ανώνυμος είπε...

Εν κατακλείδι ,
6.44 Π.Μ ο Προέδρος πρέπει να συγκαλέσει άμεσα τοπικό συμβούλιο , οι διεργασίες που γίνονται στις γεωτρήσεις τις Κυψέλης έχουν ενοχλήσει τους κάτοικους που γνωρίζουν το παρελθόν των γεωτρήσεων αυτων .

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια απέχει 6.44απο αυτά που λες πες μας μια και μιλάς με το Μήνα καθάρισε την εν λόγω γεωτρηση;Πίνουμε νερό από άλλη που δεν ξέρουμε αν είναι εντάξει; Έχει στήσει παραμαγαζο με οικοδόμο σίδερα και κάνουν δρομάκια παράνομα και άλλα για να πατσισουν τους ψήφους;Και γιατί ο Μήνας υποχωρήσει στα θέλω των αρχόντων;Ποιο γραμμάτιο ξεχρεωνει; Μήπως καποιο ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ....

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι αβάσιμες πληροφορίες ετσι είναι έγιναν παρεμβάσεις στην κυψέλη με την παρουσία δημάρχου προέδρου και αντιδήμαρχου τεχνικών υπηρεσιών απών ο της ύδρευσης αντιδήμαρχος, εργασίες εγκατάστασης σωλήνων έγιναν και πριν τρεις μήνες δίνοντας νερό άγνωστης καταλληλοτας από γεώτρηση ανενεργή επί σειρά δεκαετιών!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις να γίνονται συμβούλια; Τηλεδιάσκεψης μεταξύ λίγων γίνονταν και σε καμία δεν είπαν κάτι για γεωτρήση στην Κυψέλη και εκτός αυτού ο πρόεδρος της κυψέλης δεν συμμετέχει σε καμία από αυτές από ότι έχω δει!Αν όντως είναι έτσι όπως γράφεται εδώ μέσα το πήγαιναν υπόγεια το θέμα πράγμα που δεν τιμά κανέναν!

Ανώνυμος είπε...

Από ότι γνωρίζουμε 8.57 είναι στο κοινοτικό συμβούλιο 7 άτομα,ακόμα και με τις προφυλάξεις λόγω κοροναιου θα μπορούσε να γίνει συμβουλίο στο κοινοτικό κατάστημα της κυψέλης γιατί δεν έγινε για ένα τόσο σοβαρό θέμα;Στο φεισμπουκ του προέδρου βλέπουμε συχνά πυκνά φωτογραφίες από διάφορες εργασίες από (εθελοντές)και από ότι μάθαμε χώρις να παρθεί απόφαση απο το τοπικό συμβούλιο για όλα αυτά!Αυτό βέβαια δεν μας εξέπληξε διότι οι παράνομες οικοδομικες εργασίες του προέδρου της κυψέλης είναι κάτι το συνηθισμένο!Όταν κάνεις παράνομες εργασιες στον μπάρμπα από την Κορώνη ποιος θα σε πείραξει; Είδες οι κουμπαριες τι κάνουν;

Ανώνυμος είπε...

Ο προηγούμενος πρόεδρος της κυψέλης ερχόταν σε κόντρα με την παράταξη του σε θέματα που αφορούσαν το χωριό τώρα γιατί τηρεί σιγή ιχθύος; Συμβαίνει κάτι;

Ανώνυμος είπε...

Τον αυτοσεβασμό του ο καθένας τον δείχνει και με τον λόγο τον οποίο εκφράζει και με το πως τον εκφράζει δεν είναι ανάγκη να παραιτηθεί κάποιος για να τον διασφάλιση.Αυτο δηλώνει αδυναμία έκφρασης και αυτοσεβασμού!Όταν κάποιος είναι καθαρός απέναντι στην τοπική κοινωνία δεν έχει να ντρέπεται η να διασφαλίσει οτιδήποτε!!

Ανώνυμος είπε...

Ότι έκανε ο Μήνας με την γεώτρηση της καλόγριας (εδώ στο αιακο σας είχα πει πως μύριζε χλώριο και το νερό έβγαινε καφέ)το ίδιο μουλοχτα πηγαίνει να κάνει και με την άλλη γεωτρήση γιατί; Γιατί δεν καταλαβαίνει τι νερό δίνει στους συντοπίτες του;

Ανώνυμος είπε...

Που αλλού υπάρχει γεωτρήση παλιά για θυμήθητε οι παλαιότεροι! Εκεί ήταν προχθές βράδυ ο καντιλιερος με τον Ιωάννη!! Για σκαλιστε το μυαλουδακι σας!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΙ ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑΙΝΕΙΣ?Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ .